HOME / Wijnhuizen / Muñoz

HOME / Wijnhuizen / Muñoz

MUÑOZ

Een volle (boter) Chardonnay is een wijn die ik nog niet aanbod maar wel veel vraag naar is. Als men spreekt over een volle Chardonnay dan denk ik aan kenmerken van houtrijping, meestal Amerikaans (nieuw) eikenhout. Hierdoor krijgt de wijn meer kruidige en zoete tonen waaronder vanille. Het mondgevoel wordt romiger en de persistentie is meestal lang.

In mijn zoektocht naar deze Chardonnay ben ik aangekomen bij Bodegas Muñoz. Het is een Spaans wijnhuis gelegen in La Mancha onder leiding van Muñoz Pollo, landbouwingenieur en master in oenologie en wijnbouw. Op 60km afstand van de hoofdstad Madrid worden de wijnen geproduceerd van 100 hectare aan wijngaarden. Het klimaat is extreem continentaal met koude winters en zeer droge zomers. Met minder dan 400mm regen en meer dan 3.000 zonuren per jaar zijn de opbrengsten laag maar worden er buitengewoon geconcentreerde en aromatische wijnen gemaakt.

Na het proeven heb ik besloten om de “Cepas Viejas” ook te importeren. Dit is een wijn van de Tempranillo-druif en zoals de naam zegt van oude wijnstokken. Beide wijnen zijn imponerend, net als de wijnfles overigens. De “Cepas Viejas” is een zeer kruidige wijn, voor bij het eten zoals een wildstoof en kan ook goed worden bewaard. Leuk om te weten is dat tijdens het proeven de Sligro ook besloten heeft om de basiswijnen van dit wijnhuis te importeren.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Muñoz.