HOME / Wijnblog / Nieuwsbrief

HOME / Wijnblog / Nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF

Via het onderstaande formulier kan je abonneren op de nieuwsbrief of blijf op de hoogte via instagram door mij te volgen.

Net zo energiek als de wijnmaker zelf is deze Chardonnay van Weingut Cisterzienser. De smaakbeleving is een weerspiegeling van zijn enthousiasme. Werkelijk alles is te ontdekken in deze wijn. Van fris fruit tot een romige vanille toets.

Bestel nu met 10% korting en drink deze volle Chardonnay dit weekend.

4.2⭐op Vivino
#chardonnay #biowine 
#chardonnayday 
#wijnliefhebbers #winelife
#wijnenwijnenwijnen 
@cisterzienser
Tijd voor rosé! Doe je mee?

Deze rosé is gemaakt volgens de saignée-methode waarbij tegelijkertijd rode wijn en rosé wordt gemaakt. Het sap wordt niet direct door persing van de schillen gescheiden. Nee, het proces voor het maken van rode wijn wordt gevolgd waarbij de druiven met schil in een tank gaan. Na een korte inweking en wanneer de kleur goed is, laat wijnmaker Chris een gedeelte van het sap aflopen uit de tank voor deze rosé. Van het overige deel in de tank wordt zijn top cuvée rode wijn gemaakt. Heel smakelijk dus, ook voor de niet-rosé-liefhebber.

@jk_wine #rosé 
#cabernetsauvignon 
#wijnliefhebbers 
#winetime
Een plaatje met informatie over een interessante fles wijn. Vanaf de vakantiebestemming met op de achtergrond (berg) Puig de Maria.

Waarom is deze fles interessant? Nou er staan een aantal dingen op die leuk zijn om te vermelden. Zoals wat is garagewine? Nou in dit geval de naam van de producent maar het is ook een wijnmaak stijl.

Een "garage wijn" verwijst naar een hoogwaardige, vaak ambachtelijke wijn die in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd, meestal in een kleine ruimte zoals een garage. Deze wijnen worden vaak gemaakt door gepassioneerd kleine producenten die zich richten op kwaliteit en authenticiteit. Het concept kwam op in de jaren 1990 in Bordeaux, waar enkele kleine producenten begonnen met het maken van premium wijnen in beperkte oplagen.

Hier gaat het om een productie van slechts 2307 flessen. Op het etiket staat "vino de parcela". Dit verwijst naar een wijn die afkomstig is van een specifieke wijngaard of perceel. Deze wijn komt uit de Alto Losar wijngaard op 698 meter hoogte en aangeplant in 1940. Wat op zich al een prestatie is, maar "vino de parcela" is geen officiële term. In de Spaanse wijnregelgeving is de term "vino de pago" wel een erkende classificatie die wordt toegekend aan wijnen die afkomstig zijn van specifieke wijngoederen of landgoederen met unieke kenmerken. Vergelijkbaar met een "single vineyard".

Deze wijn is gemaakt van Airén, voornamelijk aangeplant in La Mancha, waar het door zijn tolerantie voor droogte, hoge temperaturen en arme gronden de optimale variëteit is. De hoge opbrengsten van de wijnstok en de lage onderhoudseisen hebben voorrang op de kwaliteit. Daarom wordt Airén van oudsher gebruikt voor de productie van basiswijnen voor de brandewijnindustrie. De aanplant van Airén in Midden-Spanje is ongeveer twee keer zoveel als elke andere variëteit. In feite zijn er bijna meer hectares Airén-wijnstokken in de wereld dan welk ander druivenras dan ook.

In dit geval hebben de wijnmakers wel gekozen om een kwaliteitswijn te produceren van deze oude wijnstokken. Lage opbrengsten, hoge concentratie en minimale interventie. Vervolgens gerijpt op eigen droesem en met batonnage. Heerlijk en uniek!