HOME / Wijnhuizen / Heinemann

HOME / Wijnhuizen / Heinemann

HEINEMANN

Op 50km voor Bazel met de Alpen in het zicht zijn we gestopt bij Weingut Heinemann. Zijn Chardonnay hadden we eerder geproefd en dat smaakte naar meer! Heinemann heeft op de Scherzinger Batzenberg prachtige wijngaarden.

Daar waar veel wijnboeren hun druiven naar de coöperatie brengen, maakt Heinemann zijn wijnen zelf uit 20 hectare. Zoon Niklas neemt het werk over van zijn vader Lothar. Niklas heeft zijn opleiding wijnbouw en oenologie in Geisenheim afgerond en liep stage bij (VDP) wijnmaker Bernhard Huber. Hij experimenteert met de druif Gutedel en maakt anders gebruik van houtrijping en oxidatie dan zijn vader. Een nieuwe stijl met veel potentie, die past bij de gedachte van Nieuwe Wijnen.

Niklas mag werken met de oudste Chardonnay-wijnstokken in Duitsland, uit 1966. Waarvan zijn opa Ernst Michael dacht Pinot Blanc-wijnstokken te hebben geplant. Een wijnmaker uit Chablis herkende de Chardonnay-wijnstokken 10 jaar later. De wijnen komen van percelen met zeer lage opbrengsten. Gelabeld met “S”, “SR” en “SL” wordt het aantal liter per hectare aangegeven maar deze vermelding zal vanaf jaargang 2022 worden vervangen door de wijngaard te benoemen. De bodemgesteldheid, van kleiige leem tot löss met een hoog kalkgehalte en verweerd gesteente, zorgt ervoor dat elke soort de ideale standplaats kan vinden. De wijnen worden allemaal spontaan vergist en rijpen minimaal 15 maanden op de volle gist.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Heinemann.