HOME / Wijnblog / Passende Wijn

HOME / Wijnblog / Passende Wijn

JE WIL EEN PASSENDE WIJN BIJ HET ETEN, MAAR WELKE?

11 december 2020 – Michael Arnoldussen

In het algemeen kan een keuze voor wijn bij het eten en vice versa gemaakt worden door te denken aan  “what grows together, goes together”.  Deze uitspraak is gebaseerd op het culturele aspect, ontstaan door wijnmakers die voor de export, het voedsel van het gebied weerspiegelde in wijn. Italië is hier een goed voorbeeld van, waar wijn van de nebbiolo-druif uit Piemonte hand in hand gaat met pasta en witte truffels. Toch hoeft het niet in harmonie te zijn, een enkele keer is een contrasterende wijn beter. Zoals bij een kaasfondue, dit wordt met een volle dikke wijn te machtig en bij een zoute kaas wordt de balans eerder gevonden met een zoete wijn.

Om de harmonie te vinden zijn er een aantal regels die gaan over de smaakintensiteit en het mondgevoel die van toepassing zijn op het eten en de wijn. Zo is de smaakintensiteit licht van een frisse salade en het mondgevoel strak. Een wijn die dezelfde kenmerken heeft door zuren is een Sauvignon Blanc. Asperges hebben ook een lichte smaakintensiteit maar geven een zacht mondgevoel, waardoor de wijn niet zuur moet zijn maar fruitiger voor een ronder mondgevoel. De saus kan hier niet bij worden vergeten! Want als de asperges zwemmen in de hollandaisesaus dan moet de wijn romig zijn. Denk dan aan een Chardonnay met lichte kenmerken van houtrijping zoals boter.

Met oog op de feestdagen geef ik graag advies voor passende wijnen bij het eten. Daarom heb ik een aantal voorbeelden opgenomen. Mocht het advies voor jou ontbreken, stuur dan (via linksonder) een bericht. Ik help je graag.

Is de smaakintensiteit licht en het mondgevoel strak zoals bij een salade met croutons, oesters, sushi, gebakken magere vis of kalfsschnitzel. Kies dan voor de Riesling van Jesuitenhof.
12.25

Deze riesling heeft frisse zuren maar geeft door de combinatie met tropisch fruit een rond mondgevoel. Vol van smaak door twee uiterste van citrus en steenfruit samen te brengen.

13.95

Wijn van de Arneis-druif met een licht zoet bouquet maar die ook kruidig en verfrissend is. Rijk van smaak, houtopvoeding geeft duidelijke vanille tonen maar dit is in balans met de andere kenmerken van deze wijn.

Bij een lichte smaakintensiteit maar met een zacht mondgevoel, zoals bij een gazpacho, garnalencocktail, vitello tonnato, carpaccio, gepocheerde vis of gekookte groente, is de Arneis van Maurizio Ponchione een uitstekende keuze.
In de categorie middelzware smaakintensiteit en een strak mondgevoel met als voorbeeld lamskotelet, gourmette, pizza en gefrituurde gerechten, kan je kiezen uit de witte Sauvignon Blanc van Paxá of de rode Rioja van Pretium. Ga je voor een kaasfondue kies dan voor de Sauvignon Blanc.
9.95

Het label oogt niet perfect maar dat is de wijn wel. Het citrus in deze wijn doet denken aan Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, krachtig, fris en zuur met een zoetje van tropisch fruit. De smaak blijft lekker aanwezig.

22.95

Slechts 2000 flessen worden geproduceerd van deze meer dan 100 jaar oude wijnstokken en sinds 2017 "single vine-yard" Rioja. Het is een elegante Rioja, daarmee bedoel ik dat kenmerken van houtopoeding zacht geïntegreerd zijn. De wijn is heel fruitig met een warme kruidigheid.

17.95

Een Chardonnay die elegant is met een aangename prikkeling en zuren die in balans zijn met zoetheid door aroma's van tropisch fruit en een tikje vanille.

33.95

Rijk van smaak, dat is in de geur al merkbaar door tonen van citrus en kenmerken van houtopvoeding. Heeft een lichte zuurgraad in de aanzet, dan veel rondheid door boter, noten en tenslotte fris met wat bitter in de afdronk.

18.50

Fijn dat deze kwaliteit steeds dichterbij komt. Dit is een wijn om te proberen naast de Pommard van Domaine Parigot. Het is een wijn met boerse kenmerken zoals aardbeien jam met bitter van fruitpitten, kruidig, aards en zuur van bosbes.

Kies je voor een bladerdeeg gerecht zoals quiche, een vette vis, een gevulde portobello, ovenschotels, lichte pasta, gerechten met gevogelte zoals eend en kalkoen. Of een andere combinatie met een romige saus. Dan kan het best gekozen worden voor de Chardonnay, dit mag ook de Meursault zijn van Domaine Parigot of de Spätburgunder (licht gekoeld) van Jesuitenhof. Eet je een steak tartaar? Kies dan voor de Spätburgunder. Het gaat hier om een middelzware smaakintensiteit met een zacht mondgevoel.
Dan gaan we naar de stevige gerechten. Eet je een stuk (wild) vlees zoals entrecote, gerechten met veel kool, sterke kruiden of met blauwschimmel kaas erdoor. Met andere woorden de smaakintensiteit is vol en het mondgevoel is strak. Kies dan voor de Reserva Tinto van Quinta de Ventozelo of Barbera d’Alba Donia van Maurizio Ponchione.
13.95

Een blend van druiven die geweldig samenkomen. Begint met veel rood fruit, smaakt naar een frambozen zuurstok, daarna rijp fruit en specerijen. Het is warme en elegante wijn.

17.95

Dit is een nieuwe Barbera d'Alba van Maurizio waarbij roestvrijstalen tanks zijn toegepast voor frisfruitige aroma's. Gevolgd door een korte houtopvoeding in Sloveense vaten geeft deze wijn warme tonen. Rijk van smaak met bijzondere kenmerken.

14.95

Complete wijn met een dikke geur en smaak van rijp fruit, deze druiven hebben veel zon gehad. Door houtopvoeding wordt daar in harmonie kruidigheid als vanille aan toegevoegd. Erg smaakvolle blend met Syrah.

Heb je een gerecht met een volle smaakintensiteit en een zacht mondgevoel, zoals een pasta carbonara of stevige pasta soort als gnocchi, wildstoof zoals hachee en boeuf bourguignon, of andere stevige gerechten met een smaakvolle saus. Kies dan voor de Tinto Reserva van Paxá.
Indien je afsluit met een kaasplank adviseer ik de Tinta Amarela van Quinta de Ventozelo.
15.95

Een wijn met een opbouw uit lagen. Zacht en fruitig aromatisch, met veel rood fruit daarna rijp fruit en kenmerken van houtrijping. Vol van smaak en een spannend zuurtje.