HOME / Wijnblog / Passende Wijn

HOME / Wijnblog / Passende Wijn

JE WIL EEN PASSENDE WIJN BIJ HET ETEN, MAAR WELKE?

9 oktober 2021 – Michael Arnoldussen

In het algemeen kan een keuze voor wijn bij het eten en vice versa gemaakt worden door te denken aan  “what grows together, goes together”.  Deze uitspraak is gebaseerd op het culturele aspect, ontstaan door wijnmakers die voor de export, het voedsel van het gebied weerspiegelde in wijn. Italië is hier een goed voorbeeld van, waar wijn van de nebbiolo-druif uit Piemonte hand in hand gaat met pasta en witte truffels. Toch hoeft het niet in harmonie te zijn, een enkele keer is een contrasterende wijn beter. Zoals bij een kaasfondue, dit wordt met een volle dikke wijn te machtig en bij een zoute kaas wordt de balans eerder gevonden met een zoete wijn.

Om de harmonie te vinden zijn er een aantal regels die gaan over de smaakintensiteit en het mondgevoel die van toepassing zijn op het eten en de wijn. Zo is de smaakintensiteit licht van een frisse salade en het mondgevoel strak. Een wijn die dezelfde kenmerken heeft door zuren is een Sauvignon Blanc. Asperges hebben ook een lichte smaakintensiteit maar geven een zacht mondgevoel, waardoor de wijn niet zuur moet zijn maar fruitiger voor een ronder mondgevoel. De saus kan hier niet bij worden vergeten! Want als de asperges zwemmen in de hollandaisesaus dan moet de wijn romig zijn. Denk dan aan een Chardonnay met lichte kenmerken van houtrijping zoals boter.

Ik geef graag advies over passende wijnen bij het eten, daarom heb ik een aantal voorbeelden opgenomen. Mocht het advies voor jou ontbreken, stuur dan (via linksonder) een bericht. Ik help je graag.

Is de smaakintensiteit licht en het mondgevoel strak zoals bij een salade met croutons, oesters, sushi, gebakken magere vis of kalfsschnitzel. Kies dan voor de levendige en frisse witte wijnen.

Nieuw

2021 | Italië | Puglia

Tenuta Viglione Herba Bianco

13.95

Uit de Prestige collectie van Tenuta Viglione een blend van Verdeca en Chardonnay. De alcoholische vergisting heeft gedeeltelijk plaatsgevonden in barriques. Het mondgevoel is licht zalvend en de smaak is tropisch, met bloemen, citrus en een frisse kruidigheid. Daarom de naam Herba (Italiaans voor kruiden).

Nieuw

2021 | Italië | Toscane

Marzocco di Poppiano Il Lanciere

10.85

Deze prachtige oranje leeuw kon niet ontbreken in het assortiment. De wijn is een blend van Vermentino, Viognier en Malvasia. De enige en eerste witte wijn gemaakt door Marzocco is een frisse dorstlesser met een tikje tropisch fruit.

11.00

Niet van de late oogst (spätlese) maar toch proeft het zo, heeft veel body met rijp tropisch fruit. Een riesling met alle typische kenmerken zoals frisse appelzuren en boenwas ook wel petroleum genoemd. Om nu te drinken maar kan ook goed worden bewaard. Smaakvol, in balans en bovenal een gastronomische wijn.

10.60

Cuvée met Sauvignon Blanc, Riesling en Müller-Thurgau. Is levendig met stuivend citrus en heeft een aromatisch tintje van bloemen. De smaak zet vol fruitig aan en geeft dikte aan het mondgevoel. Naar de afdronk is er veel lengte door het frisse zuur en bitter van limoen. Een heerlijke dorstlesser.

9.90

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Nou dit wel! De druif Bombino Bianco lijkt op Trebbiano en Verdicchio. De geur is licht geparfumeerd en de smaak is intens, een wijn met body. Het aroma van citrus geeft deze wijn voldoende zuren en bitter voor een perfecte balans.

2020 | Duitsland | Rheinhessen

Justus Bernhard Scheurebe

10.95

Justus de zoon van Petra en Hartmut Bernhard (Ch. W. Bernhard) wil een wijn maken met expressieve aroma's zonder dat de wijn te zoet wordt en daar is hij in geslaagd. Het heeft alles, zoals het zoet van passievrucht, een knisperende mineraliteit met frisse zuren en wat bitter in de afdronk na een zalvend mondgevoel. Een heerlijke Scheurebe.

2019 | Spanje | Rías Baixas

Corisca Albariño

15.45

Een complexe Albariño die even tijd nodig heeft om te openen. De smaak is heerlijk zuiver met expressieve fruit aroma’s die deze wijn vulling geven en een dikker mondgevoel. Gemaakt door Natalia Rodriguez, de pionier op het gebied van biologische wijnen in de Rías Baixas sinds 2009.

2017 | Spanje | Rioja

Pretium Rioja Blanco

17.95

Van een zeer beperkte productie, 1940 flessen. Een aangename verrassing door een bijzonder zuurtje die lengte en karakter geeft aan deze wijn. Daarbij veel wit fruit en in de afdronk wat bitter door rasp van citrusfruit. Goed in balans en ik neem graag een volgende slok.

2019 | Portugal | Algarve

Paxá Wines Sauvignon Blanc

9.95

Het label oogt niet perfect maar dat is de wijn wel. Het citrus in deze wijn doet denken aan Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, krachtig, fris en zuur met een zoetje van tropisch fruit. De smaak blijft lekker aanwezig. Heerlijk fris met groene tonen.

2019, 2020 | Duitsland | Pfalz

Jesuitenhof Dirmsteiner Riesling Trocken

12.25

Deze riesling heeft frisse zuren maar geeft door de combinatie met tropisch fruit een rond mondgevoel. Vol van smaak door twee uiterste van citrus en steenfruit samen te brengen. De mineraliteit maakt deze wijn heel levendig. Doet het goed in de Aziatische keuken van sushi tot pittige kruiden.

2019, 2020 | Duitsland | Pfalz

Jesuitenhof Dirmsteiner Sauvignon Blanc

11.95

Sauvignon Blanc uit de Pfalz is heel krachtig, expressief en mineraal. Het aroma van tropisch fruit stuift het glas uit. De geur zet zoet aan maar dit wordt in smaak overtroffen door het zuur van citrusvruchten. Deze wijn heeft een lichte bubbel en is lekker fris.

14.95

Deze Chenin Blanc komt uit Chinon in de Loire waar natuurlijk meer Cabernet Franc wordt gemaakt. Het is een heerlijke witte wijn met een bereik van wit naar rijp fruit met delicate tonen van houtrijping. De smaak is sappig met nectarine en in balans door een aangename zuurgraad. Leuk hoor, zeker proberen!

2018 | Frankrijk | Côtes de Provence

Château La Martinette Clos Blanc

19.95

Een chique wijn met Bourgogne allure. Fermentatie wordt uitgevoerd deels in 500L Franse eiken vaten en deels in 225L steen ovale tanks om de mineraliteit. De wijn brengt veel beleving, het mondgevoel is elegant maar ook spannend door de mineraliteit en tonen van citrus. Prachtig in balans en met een lange finale.

9.95

Deze riesling is vol van smaak omdat de druiven later geoogst zijn. Dit maakt dat deze wijn kenmerken heeft als honing en boenwas maar door frisse zuren blijft deze wijn overeind zonder zoet te worden. In zijn prijsklasse een overheerlijke wijn.

2021 | Italië | Veneto

Pietro Zardini Rosignol Bianco

11.75

Een smaakvolle blend met Chardonnay die volledig in harmonie is. Een wijn waarin je veel kan ontdekken en die je na elk glas meer gaat waarderen. Geeft een krachtige smaak door frisse zuren een een klein zoetje richting de afdronk. Een aanrader voor wanneer je op het terras zit te genieten in de zon. Hoe dan ook een intense en delicate wijn.

17.95

Een Chardonnay die elegant is met een aangename prikkeling en zuren die in balans zijn met zoetheid door aroma's van tropisch fruit en een lichte vanille toets. Heeft de frisheid van de mineraliteit uit de Bourgogne en is de betere Bourgogne Blanc van Domaine Parigot.

14.95

Riesling waarbij het zuur uitgebalanceerd is door zoete aroma's van traditionele houtvaten uit de Pfälz. Halbstück is een 600 liter groot houten vat die deze wijn aangenaam lekker heeft gemaakt. Heeft een rijk mondgevoel, is rond van smaak, niet te zoet en ook niet zuur.

2020 | Italië | Piemonte

Maurizio Ponchione Roero Arneis

13.95

Wijn van de Arneis-druif met een licht zoet bouquet maar die ook kruidig en verfrissend is. Rijk van smaak, houtopvoeding geeft duidelijke vanille tonen maar dit is in balans met de andere expressieve kenmerken van deze wijn. Deze gastronomische en complete wijn wordt graag geschonken in restaurants.

Bij een lichte smaakintensiteit maar met een zacht mondgevoel, zoals bij een gazpacho, garnalencocktail, vitello tonnato, carpaccio, gepocheerde vis of gekookte groente, is een zachte en ronde witte wijn een uitstekende keuze.

In de categorie middelzware smaakintensiteit en een strak mondgevoel met als voorbeeld lamskotelet, gourmette, pizza en gefrituurde gerechten, kan je kiezen uit levendig en frisse witte wijnen of warme en stoere rode wijnen. Ga je voor een kaasfondue kies dan voor de Sauvignon Blanc.

Nieuw

2021 | Italië | Puglia

Tenuta Viglione Herba Bianco

13.95

Uit de Prestige collectie van Tenuta Viglione een blend van Verdeca en Chardonnay. De alcoholische vergisting heeft gedeeltelijk plaatsgevonden in barriques. Het mondgevoel is licht zalvend en de smaak is tropisch, met bloemen, citrus en een frisse kruidigheid. Daarom de naam Herba (Italiaans voor kruiden).

Nieuw

2021 | Italië | Toscane

Marzocco di Poppiano Il Lanciere

10.85

Deze prachtige oranje leeuw kon niet ontbreken in het assortiment. De wijn is een blend van Vermentino, Viognier en Malvasia. De enige en eerste witte wijn gemaakt door Marzocco is een frisse dorstlesser met een tikje tropisch fruit.

11.00

Niet van de late oogst (spätlese) maar toch proeft het zo, heeft veel body met rijp tropisch fruit. Een riesling met alle typische kenmerken zoals frisse appelzuren en boenwas ook wel petroleum genoemd. Om nu te drinken maar kan ook goed worden bewaard. Smaakvol, in balans en bovenal een gastronomische wijn.

10.60

Cuvée met Sauvignon Blanc, Riesling en Müller-Thurgau. Is levendig met stuivend citrus en heeft een aromatisch tintje van bloemen. De smaak zet vol fruitig aan en geeft dikte aan het mondgevoel. Naar de afdronk is er veel lengte door het frisse zuur en bitter van limoen. Een heerlijke dorstlesser.

9.90

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Nou dit wel! De druif Bombino Bianco lijkt op Trebbiano en Verdicchio. De geur is licht geparfumeerd en de smaak is intens, een wijn met body. Het aroma van citrus geeft deze wijn voldoende zuren en bitter voor een perfecte balans.

11.25

Deze wijn is rijk aan aroma's door 12 maanden houtrijping en 3 maanden op fles. Heeft alle kenmerken van een Primitivo waaronder het zongedroogde, rijpe fruit maar is niet overdreven zoet. Heeft een zacht mondgevoel met voldoende zuren en een aanhoudende afdronk. Consumeer licht gekoeld op 16 tot 18°C voor de beste beleving.

2020 | Duitsland | Rheinhessen

Justus Bernhard Scheurebe

10.95

Justus de zoon van Petra en Hartmut Bernhard (Ch. W. Bernhard) wil een wijn maken met expressieve aroma's zonder dat de wijn te zoet wordt en daar is hij in geslaagd. Het heeft alles, zoals het zoet van passievrucht, een knisperende mineraliteit met frisse zuren en wat bitter in de afdronk na een zalvend mondgevoel. Een heerlijke Scheurebe.

13.95

Voorheen genaamd Basto. Een wijn voor bij de open haard of om bij te eten. Vol in geur en smaak door veel fruit zowel rood als zwart aangevuld met kruidige tonen. Het mondgevoel is jamachtig waardoor de wijn niet overdreven krachtig is. Deze wijn van de susumaniello-druif zal je niet vervelen. Aan te raden bij de pasta bolognese.

2019 | Spanje | Rías Baixas

Corisca Albariño

15.45

Een complexe Albariño die even tijd nodig heeft om te openen. De smaak is heerlijk zuiver met expressieve fruit aroma’s die deze wijn vulling geven en een dikker mondgevoel. Gemaakt door Natalia Rodriguez, de pionier op het gebied van biologische wijnen in de Rías Baixas sinds 2009.

11.75

Een fruitige wijn met pit door kruidige tonen maar blijft soepel. Deze wijn combineert uitstekend bij vette vleessoorten en geeft een goede intensiteit en persistentie. Een heerlijke biologisch geproduceerde Primitivo.

18.95

Ik importeer deze wijn graag omdat het de meest uitgesproken Valpolicella Ripasso is en hierom werk ik samen met Pietro Zardini. Deze wijn is voller dan gemiddeld door veel fruit en een krachtig kruidenpalet, samengevat; veel wijn van zorgvuldig en laat geoogste druiven.

2017, 2018 | Italië | Veneto

Pietro Zardini Rosignol Vino Rosso

19.95

Pietro vindt de perfecte balans in al zijn wijnen. De druiven worden voor 3 tot 4 maanden gedroogd en traditioneel gefermenteerd. Deze krachtige rode wijn die bij voorkeur gedronken wordt bij een vleesgerecht of kruidige kaas, is vol fruitig met rijpe tonen en een evenwichtige zuurgraad. De toets van specerijen maakt deze wijn compleet.

2017 | Spanje | Rioja

Betolaza Crianza

10.95

Crianza zoals ik het graag drink. Hoge intensiteit in geur en smaak. Jong en rijp fruit, fris maar op zijn Rioja's beïnvloed door 18 maanden Amerikaans eiken. Mooi rijp met tonen van vanille. Licht gekoeld doet het goed om 14,5% alcohol te maskeren. De afdronk is heerlijk warm.

2013 | Portugal | Douro

Quinta da Chinchorra Tinto Reserva

9.45

Smaakvol door veel fruit in combinatie met specerijen. Veroudering, deze wijn komt uit 2013, heeft het mondgevoel soepel gemaakt waardoor eten hier niet bij nodig is. Heeft een jamachtige smaak van jonge aardbeien, geeft daardoor frisse zuren gevolgd door rijp fruit naar de warme afdronk.

32.95

Een perfecte wijn hoeft niet complex te zijn. Vol van smaak is deze wijn wel en door zijn warme kruidige en rijpe tonen in deze categorie geplaatst. Heeft al een mooie veroudering doorgemaakt, om nu te drinken of te bewaren. Geeft een intense beleving in geur en smaak. Laatste flessen uit 2014 beschikbaar.

2017 | Spanje | Rioja

Pretium Rioja Blanco

17.95

Van een zeer beperkte productie, 1940 flessen. Een aangename verrassing door een bijzonder zuurtje die lengte en karakter geeft aan deze wijn. Daarbij veel wit fruit en in de afdronk wat bitter door rasp van citrusfruit. Goed in balans en ik neem graag een volgende slok.

2017 | Spanje | Rioja

Pretium Rioja

22.95

Slechts 2000 flessen worden geproduceerd van deze meer dan 100 jaar oude wijnstokken en sinds 2017 “single vine-yard” Rioja. Het is een elegante Rioja, daarmee bedoel ik dat kenmerken van houtopoeding zacht geïntegreerd zijn. De wijn is heel fruitig met een warme kruidigheid. Compleet en in harmonie. Het advies is om deze wijn goed te decanteren of langer te bewaren.

2017 | Portugal | Algarve

Paxá Wines Tinto Reserva

14.95

Complete wijn met een intense geur en smaak van rijp fruit. De druiven van deze wijn hebben veel zon gehad. Door houtopvoeding is daar een kruidigheid als vanille aan toegevoegd. Heel smaakvol en in harmonie, een blend met Syrah.

2019 | Portugal | Algarve

Paxá Wines Sauvignon Blanc

9.95

Het label oogt niet perfect maar dat is de wijn wel. Het citrus in deze wijn doet denken aan Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, krachtig, fris en zuur met een zoetje van tropisch fruit. De smaak blijft lekker aanwezig. Heerlijk fris met groene tonen.

Uitverkocht

2017 | Portugal | Douro

Quinta de Ventozelo Reserva Tinto

13.95

Een blend van druiven die geweldig samenkomen. Begint met veel rood fruit, smaakt naar een frambozen zuurstok, daarna rijp fruit en specerijen. Het is warme en elegante wijn die als borrelwijn ook goed kan worden gedronken.

2015, 2016 | Italië | Piemonte

Maurizio Ponchione Roero Monfrini

23.95

In geur en smaak vol intens fruitig. Specerijen van houtrijping zijn goed geïntegreerd met een lichte toets van vanille. Daarna ook warme tonen van gedroogd fruit. Een smaakbom maar met een delicaat mondgevoel, om gelijk te drinken maar kan ook langer worden bewaard.

2016, 2018 | Italië | Piemonte

Maurizio Ponchione Barbera d’Alba Donia

17.95

Dit is een nieuwe Barbera d'Alba van Maurizio waarbij roestvrijstalen tanks zijn toegepast voor het verduidelijken van de fris en fruitige aroma's. Gevolgd door een korte houtopvoeding in Sloveense vaten geeft deze wijn warme tonen. Deze wijn heeft een rijke smaakbeleving met bijzondere kenmerken.

2019, 2020 | Duitsland | Pfalz

Jesuitenhof Dirmsteiner Riesling Trocken

12.25

Deze riesling heeft frisse zuren maar geeft door de combinatie met tropisch fruit een rond mondgevoel. Vol van smaak door twee uiterste van citrus en steenfruit samen te brengen. De mineraliteit maakt deze wijn heel levendig. Doet het goed in de Aziatische keuken van sushi tot pittige kruiden.

2019, 2020 | Duitsland | Pfalz

Jesuitenhof Dirmsteiner Sauvignon Blanc

11.95

Sauvignon Blanc uit de Pfalz is heel krachtig, expressief en mineraal. Het aroma van tropisch fruit stuift het glas uit. De geur zet zoet aan maar dit wordt in smaak overtroffen door het zuur van citrusvruchten. Deze wijn heeft een lichte bubbel en is lekker fris.

Nieuw

2018 | Italië | Toscane

Marzocco di Poppiano Chianti

11.50

Chianti staat bekend om wijnen van de druif Sangiovese die lang houtrijping hebben gehad. Dit is iets anders, waarbij oxidatie is beperkt en gedurende 15 dagen, elke dag een maximale extractie van aroma's uit de schillen is gehaald. Het resultaat is een hele fruitige en frisse wijn met een geconcentreerde smaak, die lekker gekoeld kan worden gedronken.

2020 | Spanje | Castilië en León

Esteban Celemín Verdeja le Dicen

18.95

Dit is Verdeja, een verwant van de bekende Verdejo en met een uniek karakter. Een complexe wijn, met veel materie en diepgang. Het mondgevoel heeft een mollige textuur en is filmend met warme bittere tonen naar de afdronk. Absoluut een mooie ontdekking die je moet proberen.

2020 | Spanje | Castilië en León

Esteban Celemín Señora Vale Albillo Real

19.95

Deze wijn is minstens zo indrukwekkend als het etiket, krachtig en smaakvol. Vanille is duidelijk aanwezig door een Amerikaanse stijl houtlagering maar deze wijn is ook fris en mineraal. Het mondgevoel is zalvend, expressief met gedroogd fruit door de late oogst, heeft een nootachtig aroma, met bloemen en citrus bitters. Daarna veel lengte in de afdronk, een must try en combineert goed bij risotto met vis.

Uitverkocht

2020 | Duitsland | Pfalz

Dr. Josef Köhr Auxerrois

14.95

Jaargang uitverkocht, nieuwe volgt in juli. Meine gute, wat een bombastisch rijke smaak! De geur geeft het niet direct prijs maar alle kenmerken die houtopvoeding kan geven zijn in deze wijn aanwezig. Daarbij is de textuur creamy en heeft de wijnmaker voldoende zuur kunnen behouden voor de balans in deze wijn. Als je van een volle Chardonnay houdt dan moet je dit ook eens proberen.

11.95

Door een lange rijping op fijne droesem is dit is geen typische Grüner Veltliner. Het heeft wel de frisheid en het bekende pepertje maar het is ook geconcentreerd en smaakvol. Daarbij is het mondgevoel romig, heeft het een fijne zuurgraad en een licht bittere scherpte. Completer dan deze Grüner Veltliner wordt het niet!

2017, 2019 | Oostenrijk | Weinviertel

Niki Windisch Hundspoint Reserve Chardonnay

15.45

Niki Windisch heeft met deze Chardonnay een perfecte balans gevonden. Rijk aan aroma's door malolactische gisting in barriques met 25% nieuw hout. Gevolgd door een rijping van 1 jaar op de volledige droesem en nog eens 10 maanden op de fijne droesem. Een hele smaakvolle wijn maar niet ten koste van frisheid.

12.00

Licht gekoeld is deze wijn heel fruitig, op kamertemperatuur neemt de kruidigheid toe waardoor er meer lengte ontstaat. Deze wijn heeft een sprankelende zuurgraad en lichte tannines die samengaan met vegetale tonen en een hint van eik. Heerlijk bij de charcuterie!

2019, 2020 | Spanje | Ribera del Duero

Valdemonjas El Primer Beso

11.50

Geeft een lichte tinteling door frisse zuren. Is vol fruitig van smaak met enkele rijpe tonen. Kan licht gekoeld goed worden gedronken. Elegant naar de kruidige maar zachte afdronk. Heeft na de vergisting geen extra schilinweking gehad. Is 6 maanden gerijpt op eivormige cementtanks. Een geheel andere stijl, met een focus op de primaire aroma's.

2019 | Spanje | Montilla-Moriles

Lagar de la Salud Dulas Blanco Barrica

17.45

Dit is een wijn die heel smaakvol en sappig is door tropisch en gedroogd fruit. De zoetheid is in balans met voldoende zuren en een warme kruidigheid. De wijn is gemaakt van de druif Pedro Ximénez, bekend van de Sherry. Maar dan in de uitvoering van een droge witte wijn met een aanhoudende afdronk. Derde plaats Wijnconcours Spanje van Perswijn.

2019 | Zuid-Afrika | Stellenbosch

Markus Schneider De Cutter

26.95

Single Vineyard Chenin Blanc. Intens en rijk van smaak. Deze wijn heeft een heerlijke combinatie van de aroma's ontstaan door houtopvoeding en het zuur van citrus en groene appel. Het mondgevoel is licht filmend met een lange finale.

10.95

Een elegante rode wijn met typische kenmerken van Spätburgunder als rode vruchten en aardse, kruidige tonen. Smaakvol en fris wanneer deze licht gekoeld is. Een zeer complete wijn.

11.95

Goudgeel van kleur met alles wat je in een wijn wil hebben. Van frisse zuren door stuivend citrus tot een dikker mondgevoel van tropisch fruit, brooddeeg en toast. Probeer het eens, ook als je nog nooit van Silvaner hebt gehoord.

10.95

In 2001 kon Giovanni Zullo Jr. van Tenuta Viglione het niet laten om de Falanghina-druif naar Puglia te halen om zijn uitgesproken karakter. Deze wijn heeft aromatische kenmerken als bloesem en honing, is fruitig met perzik en meloen maar bovenal fris door limoen. Een smaakvolle en frisse wijn, die ook graag geschonken wordt in restaurants.

2017 | Spanje | Rioja

Betolaza Magadi

12.50

Dit is een lekkere wijn voor bij de borrel. De geur maakt duidelijk dat deze wijn op nieuw Amerikaans eiken gerijpt is en dat is zo, namelijk in vaten van 225 liter gedurende 7 maanden. De kleur is goudgeel en de smaak van deze wijn heeft meer zoet van tropisch fruit dan zuur van citrusvruchten. De wijn is fluweelzacht met een filmend mondgevoel en een lang aanhoudende afdronk met warme tonen.

2017 | Portugal | Douro

Quinta de Ventozelo Tinta Amarela

15.95

Een wijn met een opbouw uit lagen. Zacht en fruitig aromatisch, met veel rood fruit daarna rijp fruit en kenmerken van houtrijping. De volle smaak en het spannende zuurtje geven deze onbekende wijn een verrassende beleving.

18.50

Fijn dat deze kwaliteit steeds dichterbij komt. Dit is een wijn om te proberen naast de Pommard van Domaine Parigot. Het is een wijn met boerse kenmerken zoals aardbeien jam met bitter van fruitpitten, kruidig, aards en zuur van bosbes. Geconcentreerde rode wijn met kruidigheid en gekonfijt fruit in het aroma. De smaak is vol, rond en zwoel.

33.95

Rijk van smaak, dat is in de geur al merkbaar door tonen van citrus en kenmerken van houtopvoeding. Heeft een lichte zuurgraad in de aanzet, dan veel rondheid door boter en noten. Die heerlijke mineraliteit uit de Bourgogne is van het begin tot eind merkbaar. Naar de afdronk fris met bitter wat een lange persistentie geeft.

2018 | Frankrijk | Bourgogne

Domaine Parigot Pommard Les Riottes

33.95

Pinot Noir met een heerlijke aromatische intensiteit. Een fruitige aanzet, daarna boerse kenmerken zoals kruiden en scherpe zuren maar alles in harmonie. Mondgevoel gaat heen en weer tussen zoet en zuur met een uitgebalanceerde finale. Mijn persoonlijke favoriet, smaakvol, elegant en fris.

Kies je voor een bladerdeeg gerecht zoals quiche, een vette vis, een gevulde portobello, ovenschotels, lichte pasta, gerechten met gevogelte zoals eend en kalkoen. Of een andere combinatie met een romige saus. Dan kan het best gekozen worden voor een rijke witte wijn of een gekoelde lichte rode wijn. Eet je een steak tartaar? Kies dan voor de Spätburgunder. Het gaat hier om een middelzware smaakintensiteit met een zacht mondgevoel.

Dan gaan we naar de stevige gerechten. Eet je een stuk (wild) vlees zoals entrecote, gerechten met veel kool, sterke kruiden of met blauwschimmel kaas erdoor. Met andere woorden de smaakintensiteit is vol en het mondgevoel is strak. Kies dan voor de warme en stoere wijnen.

11.25

Deze wijn is rijk aan aroma's door 12 maanden houtrijping en 3 maanden op fles. Heeft alle kenmerken van een Primitivo waaronder het zongedroogde, rijpe fruit maar is niet overdreven zoet. Heeft een zacht mondgevoel met voldoende zuren en een aanhoudende afdronk. Consumeer licht gekoeld op 16 tot 18°C voor de beste beleving.

13.95

Voorheen genaamd Basto. Een wijn voor bij de open haard of om bij te eten. Vol in geur en smaak door veel fruit zowel rood als zwart aangevuld met kruidige tonen. Het mondgevoel is jamachtig waardoor de wijn niet overdreven krachtig is. Deze wijn van de susumaniello-druif zal je niet vervelen. Aan te raden bij de pasta bolognese.

11.75

Een fruitige wijn met pit door kruidige tonen maar blijft soepel. Deze wijn combineert uitstekend bij vette vleessoorten en geeft een goede intensiteit en persistentie. Een heerlijke biologisch geproduceerde Primitivo.

18.95

Ik importeer deze wijn graag omdat het de meest uitgesproken Valpolicella Ripasso is en hierom werk ik samen met Pietro Zardini. Deze wijn is voller dan gemiddeld door veel fruit en een krachtig kruidenpalet, samengevat; veel wijn van zorgvuldig en laat geoogste druiven.

2017, 2018 | Italië | Veneto

Pietro Zardini Rosignol Vino Rosso

19.95

Pietro vindt de perfecte balans in al zijn wijnen. De druiven worden voor 3 tot 4 maanden gedroogd en traditioneel gefermenteerd. Deze krachtige rode wijn die bij voorkeur gedronken wordt bij een vleesgerecht of kruidige kaas, is vol fruitig met rijpe tonen en een evenwichtige zuurgraad. De toets van specerijen maakt deze wijn compleet.

2017 | Spanje | Rioja

Betolaza Crianza

10.95

Crianza zoals ik het graag drink. Hoge intensiteit in geur en smaak. Jong en rijp fruit, fris maar op zijn Rioja's beïnvloed door 18 maanden Amerikaans eiken. Mooi rijp met tonen van vanille. Licht gekoeld doet het goed om 14,5% alcohol te maskeren. De afdronk is heerlijk warm.

2013 | Portugal | Douro

Quinta da Chinchorra Tinto Reserva

9.45

Smaakvol door veel fruit in combinatie met specerijen. Veroudering, deze wijn komt uit 2013, heeft het mondgevoel soepel gemaakt waardoor eten hier niet bij nodig is. Heeft een jamachtige smaak van jonge aardbeien, geeft daardoor frisse zuren gevolgd door rijp fruit naar de warme afdronk.

32.95

Een perfecte wijn hoeft niet complex te zijn. Vol van smaak is deze wijn wel en door zijn warme kruidige en rijpe tonen in deze categorie geplaatst. Heeft al een mooie veroudering doorgemaakt, om nu te drinken of te bewaren. Geeft een intense beleving in geur en smaak. Laatste flessen uit 2014 beschikbaar.

2017 | Spanje | Rioja

Pretium Rioja

22.95

Slechts 2000 flessen worden geproduceerd van deze meer dan 100 jaar oude wijnstokken en sinds 2017 “single vine-yard” Rioja. Het is een elegante Rioja, daarmee bedoel ik dat kenmerken van houtopoeding zacht geïntegreerd zijn. De wijn is heel fruitig met een warme kruidigheid. Compleet en in harmonie. Het advies is om deze wijn goed te decanteren of langer te bewaren.

2017 | Portugal | Algarve

Paxá Wines Tinto Reserva

14.95

Complete wijn met een intense geur en smaak van rijp fruit. De druiven van deze wijn hebben veel zon gehad. Door houtopvoeding is daar een kruidigheid als vanille aan toegevoegd. Heel smaakvol en in harmonie, een blend met Syrah.

Uitverkocht

2017 | Portugal | Douro

Quinta de Ventozelo Reserva Tinto

13.95

Een blend van druiven die geweldig samenkomen. Begint met veel rood fruit, smaakt naar een frambozen zuurstok, daarna rijp fruit en specerijen. Het is warme en elegante wijn die als borrelwijn ook goed kan worden gedronken.

2015, 2016 | Italië | Piemonte

Maurizio Ponchione Roero Monfrini

23.95

In geur en smaak vol intens fruitig. Specerijen van houtrijping zijn goed geïntegreerd met een lichte toets van vanille. Daarna ook warme tonen van gedroogd fruit. Een smaakbom maar met een delicaat mondgevoel, om gelijk te drinken maar kan ook langer worden bewaard.

2016, 2018 | Italië | Piemonte

Maurizio Ponchione Barbera d’Alba Donia

17.95

Dit is een nieuwe Barbera d'Alba van Maurizio waarbij roestvrijstalen tanks zijn toegepast voor het verduidelijken van de fris en fruitige aroma's. Gevolgd door een korte houtopvoeding in Sloveense vaten geeft deze wijn warme tonen. Deze wijn heeft een rijke smaakbeleving met bijzondere kenmerken.

Nieuw

2015 | Italië | Toscane

Marzocco di Poppiano Pretale

17.45

Heeft alles wat je verwacht van een Sangiovese en is heerlijk op dronk. Een leeuw onder wijnen maar van de categorie toegankelijke katachtige. Tijdens de fermentatie zijn de druiven nog niet geblend. Pas na de rijping komt de 50% Sangiovese uit groot (30hl) Frans eiken en 20% Sangiovese, 15% Canaiolo en 15% Cabernet Sauvignon uit barriques (225L) samen.

12.95

Sinds 2020 op hout gerijpt voor 12 maanden. Deze Spätburgunder komt uit de beste wijngaarden in de omgeving van Ruppertsberg, het grootste deel van de oude Nußbien stokken. Licht gekoeld in de zomer is dit een uitstekende combinatie bij de BBQ. De wijn is rijk aan aroma's en heeft een intense smaakbeleving. Zou ook een aantal jaar kunnen worden bewaard.

2019 | Spanje | Ribera del Duero

Valdemonjas Les Tres Dones

28.00

Les Tres Dones (ofwel The Three Gifts): Elegance, Complexity and Power. Het is een wijn met intense aroma's van rood fruit en specerijen die in balans zijn met de frisheid van zwart fruit en mineraliteit. Een prachtige wijn om de evolutie van te ervaren, geconcentreerd en met een elegant mondgevoel. De wijn heeft veel diepgang en de afdronk is aanhoudend. Absoluut een persoonlijke favoriet, heerlijk bij roodvlees.

2016 | Duitsland | Pfalz

Dr. Josef Köhr Saint Laurent

14.80

Deze St. Laurent heeft kenmerken van Pinot Noir en is smaakvol. Na het drinken van deze wijn wil je alleen maar meer. Deze wijn is voor een jaar gerijpt op eiken en krijgt een lange flesrijping. Het heeft een volle geconcentreerde smaak met specerijen en een lengte die eindeloos is. Een wijn waar veel in te ontdekken is en die goed combineert bij vleesgerechten. Met een eervolle vermelding in het Duitse Wijnconcours 2022.

2018 | Oostenrijk | Weinviertel

Niki Windisch Berggrund Pinot Noir

16.95

Vol finesse, zacht en met een goede lengte. Twee keer per dag zijn de druiven ondergedompeld tijdens vergisting voor meer extractie. Rijping voor 18 maanden op barriques, waarvan de helft op nieuw hout, heeft de complexiteit van deze wijn verhoogd met een breed scala aan aroma's. Een elegante en smaakvolle Pinot Noir.

2017 | Oostenrijk | Weinviertel

Niki Windisch Holzberg

13.25

Met een intense smaakbeleving die doet denken aan een kersen cheesecake is dit een veelzijdige Zweigelt. Het zoet is in balans met een frisse cassis structuur, zachte tannines en een kruidige lange afdronk. Een uitstekende begeleider van alle vleesgerechten.

2019 | Italië | Trentino

La Vigne Il Ciliegino

15.95

Bordeaux blend uit Vallagarina (Trentino) met een veel belovende geur. De druiven zijn voor een deel gedroogd en hebben 18 tot 24 maanden houtrijping gehad. De smaak heeft een verrassend hoge zuurgraad van citrus naar de aangename afdronk met een winterse kruidigheid.

2016 | Frankrijk | Côtes de Provence

Château La Martinette La Grande Pièce

22.45

Een intense wijn, dat maakt de volle kleur en geur al duidelijk. Je verwacht een stevige wijn maar de tannine zijn mild. Heerlijk zacht mondgevoel met een scherpte van kruidigheid die warme tonen geeft. Zeer compleet en krijgt 18 maanden flesrijping op het Château om het geheel in harmonie te brengen.

2018 | Spanje | Ribera del Duero

Valdemonjas Entre Palabras

17.50

Veel wijn en een prachtige ontdekking om van te watertanden. Intensiteit van de geur en smaak is hoog door de vele fruitaroma's en kruidige tonen van houtopvoeding. Daarbij is de wijn levendig door frisse zuren en mineraliteit. Een gastronomische wijn die je moet proberen.

2017 | Zuid-Afrika | Stellenbosch

Markus Schneider Rooi Olifant

19.95

Een prachtige blend van Markus Schneider. De geur is vol en kruidig met de kenmerken van Cabernet Franc in de hoofdrol. De smaak is jamachtig fris met rood fruit, gevolgd door rijpe tonen van pruim en een speelse rokerige kruidigheid. Een kunstwerk gemaakt uit vijf druiven met een afdronk die naar meer smaakt.

2017, 2018 | Italië | Veneto

Pietro Zardini Amarone Della Valpolicella

33.95

Hier moet je even de tijd voor nemen. Drink je dit nu, dan is het advies om deze wijn te decanteren of een paar uur eerder te laten luchten. Complex met veel diepgang en gedroogd fruit door de Amarone stijl. Een prachtige veroudering, elegant van smaak en dit jaar wordt beter beoordeeld.

21.50

Binnen de kloostermuren uit de tuin van Jesuitenhof komt deze complexe Spätburgunder. Het microklimaat in de tuin heeft de druiven goed beïnvloed. Door een uitstekende rijping en de verkregen houtopvoeding zijn intense aroma's ontstaan. Het fruit in deze wijn is smaakvol en daaromheen zijn specerijen elegant aanwezig. De afdronk is heerlijk lang.

2012 | Italië | Piemonte

Damilano Barolo Lecinquevigne

39.95

Deze Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif van 5 verschillende wijngaarden en de wijnstokken zijn 30 tot 50 jaar oud. Ik ben onder de indruk van de smaakintensiteit en de zachte sensatie in het mondgevoel mede door het rijpe fruit. Je kan deze wijn nog bewaren maar dat heb ik al een aantal jaar voor jou gedaan. Van deze wijn met een heerlijke afdronk zijn nog een paar flessen uit 2012 verkrijgbaar.

23.95

De verbazing van de Piemonte Perswijn proeverij in maart 2020. Vol van donker en gedroogd fruit gecombineerd met specerijen van de 16 maanden houtrijping. Elegant met zacht geïntegreerde tannine. Een wijn met een rijke en aanhoudende smaak en lange afdronk.

Heb je een gerecht met een volle smaakintensiteit en een zacht mondgevoel, zoals een pasta carbonara of stevige pasta soort als gnocchi, wildstoof zoals hachee en boeuf bourguignon, of andere stevige gerechten met een smaakvolle saus. Kies dan voor de volle en complexe rode wijnen.

Indien je afsluit met een kaasplank adviseer ik de Tinta Amarela van Quinta de Ventozelo.

2017 | Portugal | Douro

Quinta de Ventozelo Tinta Amarela

15.95

Een wijn met een opbouw uit lagen. Zacht en fruitig aromatisch, met veel rood fruit daarna rijp fruit en kenmerken van houtrijping. De volle smaak en het spannende zuurtje geven deze onbekende wijn een verrassende beleving.