HOME / Wijnhuizen / Domaine Treloar

HOME / Wijnhuizen / Domaine Treloar

DOMAINE TRELOAR

Treloar is een Keltische naam, nauw verbonden met Cornwall (UK), waar allerlei stedennamen beginnen met “Tre”. Jonathan Hesfords is de wijnmaker en de naam Treloar is de familienaam van zijn vrouw Rachel. Jonathan komt zelf uit Yorkshire. Op een jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door wijn, maar werkte in de IT, een carrière die Rachel en hem naar Manhattan bracht. Ze woonden in Battery Park City, een blok verwijderd van de Twin Towers en ze waren getuige van alles op 9/11. Met wat ze konden redden uit het appartement hebben ze samen met hun dochter een maand lang van dag tot dag geleefd. Uiteindelijk verhuisde ze en een dag later werd Jonathan ontslagen wat betekende dat hij zijn visum verloor. Dus maakten ze de balans op van hun leven, van wat belangrijk was. Ze verhuisden naar Nieuw-Zeeland, het geboorteland van Rachel, waar Jonathan zich had ingeschreven voor een programma oenologie en wijnbouw. Na zijn afstuderen aan de top van zijn klas, zette hij zich in voor een leven in de landbouw. Zijn eerste baan was als assistent wijnmaker bij Neudorf Vineyards. Twee jaar later, in 2006, besloten ze om nogmaals te verhuizen naar een continent dichter bij familie, vrienden en potentiële klanten.

Jonathan had de renaissance met wijn gevolgd in Roussillon, een regio rijk aan geschiedenis met een grote diversiteit aan invloeden. Ze vonden een oud domein in het dorp Trouillas, in een gebied dat bekend staat als Les Aspres, dicht tegen de Pyreneeën. Het gebied heeft een warm klimaat maar is aantrekkelijk om zijn watervasthoudende kleibodem en de verkoelende Atlantische wind (Tramontane) helpt het rijpingsproces te vertragen. Beide maken het mogelijk om in tegenstelling tot andere gebieden in regio gebalanceerde en elegante wijnen te produceren.

Vanaf het begin heeft Domaine Treloar ernaar gestreefd om wijn te maken met weinig tot geen interventie. Ze richten zich op lokale druivenvariëteiten, werken zo biologisch mogelijk en gebruiken alleen organische meststoffen. De wijnstokken worden niet geïrrigeerd en de oogst gebeurt allemaal met de hand. Het toevoegen van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. Het domein heeft geen vaste medewerkers, geen consultants; Jonathan en Rachel doen bijna alles zelf. Ze verbouwen 25 hectare wijnstokken uit negen percelen verspreid over Trouillas, elk binnen een mooie wandeling van de wijnmakerij. Jonathan en Rachel streven naar wijnen met precisie en structuur.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Domaine Treloar.