HOME / Wijnhuizen / Markus Schneider

HOME / Wijnhuizen / Markus Schneider

MARKUS SCHNEIDER

Ik ben bij Markus Schneider terechtgekomen omdat ik zocht naar een houtgerijpte Chardonnay. Op dat moment zag ik op de prijslijst dat Markus wijnen importeert uit Zuid-Afrika, verrassend en voor mij reden genoeg om een Chenin Blanc en een blend met Cabernet Sauvignon te proberen. Markus produceert wijn vanuit een ander wijnhuis met collega wijnmakers onder de naam Schneider Collection. Deze wijnen komen uit Stellenbosch van het wijnhuis Kaapzicht en vriend Danie Steytler. De druiven worden geplukt uit de wijngaard Bottelary Hills en de vinificatie vindt plaats in Zuid-Afrika volgens de methode van Markus waarna de wijn verscheept wordt naar de Pfalz.

Markus Schneider leerde het wijnvak van 1991 tot 1994 bij Bürklin-Wolf aan de wijnroute. Zijn vader Klaus Schneider had al wijnbouw geëxploiteerd als druivenleverancier voor de lokale wijnboerencoöperatie en richtte in 1990 zijn eigen wijnmakerij op. In 1994 stapte zijn zoon Markus Schneider aan boord en samen met zijn vader herstructureerde hij het bedrijf. Dit was het moment waarbij de eerste jaargang onder eigen naam op de markt werd gebracht.

In 1996 bracht het landgoed een rode wijn uit zonder naam van het druivenras, die alleen “rode wijn” werd genoemd en de aandacht trok van experts. Deze wijn is gemaakt van de Blauer Portugieser druif, waarvan sommige in de jaren twintig zijn aangeplant. De volgende jaargangen van deze wijn werden door wijncritici beschreven als een nieuw type Duitse rode wijn.

De wijnmakerij is de toonaangevende producent in de wijnbouwgemeenschap van Ellerstadt. Schneider gebruikt geen plaatsnamen en predikaten, daarom bottelt Schneider alle wijnen als QbAs (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) ofwel kwaliteitswijnen.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Markus Schneider.