HOME / Wijnblog / Smaakprofielen

HOME / Wijnblog / Smaakprofielen

HOE KIES JE DE JUISTE WIJN?

10 januari 2021 – Michael Arnoldussen

Het doel is om het simpel te houden en je Nieuwe Wijnen te laten proeven die zijn ingedeeld in drie categorieën wit en drie rood. Ik maak hier bewust de keuze om niet in te de delen op landen en wijngebieden. Het gaat om de smaak, de categorieën zijn een representatie van smaakprofielen. De categorieën moeten de keuze eenvoudig maken en bij alle wijnen zijn de kenmerken als tag verwerkt waardoor er op kan worden gezocht.

Mocht je toch meer willen weten, dan is er over het wijnhuis meer informatie beschikbaar of neem contact met mij op. Ik ben veel met wijn bezig en vertel er graag over.

LEVENDIG & FRIS

Heeft altijd meer zuur dan zoet, dit komt door de aanwezigheid van citrusvruchten in de smaak. Dit kan bijvoorbeeld grapefruit zijn of limoen en maakt de wijn fris. Verwacht hierbij geen Chardonnay die als een klontje boter door de mond gaat, dat is een kenmerk van houtopvoeding die niet in deze categorie valt. Het mondgevoel is eerder strak.

Is dit jouw smaak? Klik dan op de afbeelding met de citrusvruchten!

ZACHT & ROND

Tropisch- en steenfruit speelt hier meer een rol, denk aan ananas, banaan, perzik en abrikoos. Dit maakt de witte wijnen meer in balans tussen zoet en zuur. Door het spel tussen zoet en zuur is de smaak ook wat ronder ofwel minder strak dan wat je bij zuur zou hebben. Het zoet kan in deze witte wijnen ook van houtopvoeding komen maar is niet overdreven. Denk dan bijvoorbeeld aan toast en boter.

Afgebeeld met tropisch- en steenfruit.

RIJK & INTENS

Meestal zijn er maar twee categorieën wit of de derde is voor zoete wijnen. Ik spreek graag over aromatische of rijke witte wijnen wat vaak bepaalt wordt door iets meer zoet dan zuur. Dit kan komen door extra aroma’s zoals bloemen, honing, peer, lychee en passievrucht maar ook door meer kenmerken van houtopvoeding zoals karamel en vanille fudge. Het zijn geen dessertwijnen.

Klik op de vanillestokjes als dit jouw smaak is!

LICHT & FRUITIG

Over het algemeen zijn deze rode wijnen niet zwaar maar soepel en dus makkelijk te drinken. Het kenmerkende is de hoeveelheid rood fruit en primaire aroma’s zoals framboos. Maar het is niet uitsluitend zoet van fruit, de wijnmaker zoekt een balans met zuur of een lichte kruidigheid van andere primaire aroma’s zoals tijm en peper. Primaire aroma’s komen van de druif, de bodem en door de invloeden van het klimaat. Dit noemt men ook “terroir”.

Past het smaakprofiel bij jou? Klik dan op het rode fruit.

WARM & STOER

De rode wijnen in deze categorie zijn krachtiger door aroma’s van donker fruit en specerijen. Denk hierbij aan blauwe bes en braam, maar ook meer gedroogd fruit zoals pruim. Rijping op roestvrijstaal, hout of fles zorgt voor kenmerken van tertiaire aroma’s in deze wijnen zoals leer, vanille, cederhout en donkere chocolade.

Weergegeven met donker en gedroogd fruit.

VOL & COMPLEX

In deze rode wijnen komt alles samen waardoor een bepaalde complexiteit in smaak ontstaat. Het spel tussen de verschillende soorten fruit aroma’s en specerijen maakt dat deze wijnen een breed smaakpalet hebben. De wijnen zijn rijker, vaak met een langere afdronk maar niet in alle gevallen zwaar. Ik probeer rode wijnen te vinden met een juiste balans, sommige moeten daarvoor langer worden bewaard.

Vind jij dit interessant? Kies dan voor de afbeelding met veel specerijen.