HOME / Wijnhuizen / Clos dels Guarans

HOME / Wijnhuizen / Clos dels Guarans

CLOS DELS GUARANS

Toen Jordi Raventós 18 jaar oud was, begon hij aan een project dat een leven lang zou duren: het herstel van zijn familieboerderij met als doel de Catalaanse druivenrassen te versterken. Veel van de rassen die Jordi heeft aangeplant zoals Subirant Parent, Vinyater, Llimonero en Malvasia Rosada de Sitges dreigden verloren te gaan. De bloei van zijn boerderij zorgt voor de terugkeer van een rijke wijnbouwgeschiedenis in deze regio.

De naam Clos dels Guarans is een eerbetoon aan de Guarà, het legendarische Catalaanse ezelras dat in de loop van het laatste millennium een enorme invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de Europese landbouw. Het verhaal van de Guarà komt overeen met dat van sommige druivenrassen op de boerderij: een historisch gewaardeerd ras dat nu dreigt uit te sterven. Clos dels Guarans is lid van de AFRAC, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van deze Catalaanse ezel.

Clos dels Guarans ligt in Santa Margarida i els Monjos, een klein dorpje in de zuidwestelijke hoek van de Massís del Garraf, het kustgebergte dat aan de zuidkant van de appellatie Penedès ligt. Massís del Garraf is een natuurpark dat grenst aan de Middellandse Zee tussen het toeristische mekka Sitges in het westen en de Barcelona-voorstad Castelldefels in het oosten. De bodems zijn relatief ondiep en kalkrijk. De geringe waterretentie en de overvloed aan zon tijdens het groeiseizoen zorgen voor lage opbrengsten, en de mediterrane wind, plaatselijk bekend als de marinade, zorgt voor een langzame en gelijkmatige rijping. Hier bestaan de wijngaarden naast het mediterrane bos. Dennen, dwergpalmen en mastiekbomen vermengen zich met wilde rozemarijn, tijm en venkel tot een rijk geurend landschap waarvan de aroma’s vaak terug te vinden zijn in de wijnen.

“De enige manier om liefdevolle wijnen te maken is om het land te respecteren en het met je eigen handen te bewerken.” Dit citaat van Jordi beschrijft bondig zijn filosofie. Het idee dat wijn wordt “gemaakt in de wijngaard” is tegenwoordig een soort cliché geworden, maar het klinkt misschien oprechter als het komt van iemand die de wijngaard zelf heeft gemaakt. Hij heeft hem als tiener vanuit het niets aangeplant en jarenlang gecultiveerd voordat hij er wijn van maakte. Hij bewerkt de wijngaarden op biologische wijze en gebruikt de hulp van ezels, schapen en honingbijen om het werk van mensenhanden aan te vullen. Ook het werk in de kelder is natuurlijk: de gisting verloopt spontaan door de activiteit van inheemse gisten, en de wijnen worden opgevoed in een combinatie van staal, hout en klei. Behalve een geringe dosis zwavel bij het bottelen worden er geen additieven toegevoegd.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Clos dels Guarans.