HOME / Wijnhuizen / Esteban Celemin

HOME / Wijnhuizen / Esteban Celemin

ESTEBAN CELEMIN

Ik heb zelden een wijnmaker gesproken met zoveel passie als Esteban Celemín. Hij kan als geen ander met veel enthousiasme vertellen over de regio en de druiven die hij verbouwt en een nieuw leven heeft gegeven. In 2007 maakte hij zijn eerste wijn in de omgeving van Castronuño en in 2014 plantte hij een nieuwe wijngaard aan middels shoot-cutting van een 100 jaar oude wijngaard. Hij noemde de wijn van deze nieuwe wijngaard Señora Vale, ter ere van zijn grootmoeder en als eerbetoon aan haar generatie.

Esteban bewerkt alle wijngaarden biologisch, zonder pesticiden of herbiciden en voegt niets anders toe dan (in sommige gevallen) een kleine hoeveelheid zwavel. De bodem van de wijngaard Señora Vale is kalkachtig en de wijn vertaalt deze mineraliteit. De vinificatie is zeer traditioneel; de druiven worden met de voeten gekneusd en vervolgens voorzichtig met een mandenpers geperst in vijf oude Franse eikenhouten vaten van 225 liter, waar de inheemse gistfermentatie plaatsvindt en de wijn in rijpt voor 10 maanden.

Verdeja is de lokale naam voor de oude, pre-klonale Verdejo in Castronuño en Toro. Hoewel deze wijn veel dezelfde eigenschappen van Verdejo vertoont, is dit duidelijk een andere wijn dan Verdejo uit Rueda. Esteban Celemín omarmt de neiging van Verdejo tot oxidatie en maakt deze wijn op de traditionele methode, met 1-2 dagen huidcontact en de toevoeging van enkele ingedroogde druiven. Het resultaat is een geconcentreerde, maar volledig droge expressieve wijn.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Esteban Celemin.