HOME / Wijnhuizen / Pietro Zardini

HOME / Wijnhuizen / Pietro Zardini

PIETRO ZARDINI

In het aanbod kan een Valpolicella Ripasso en een Amarone natuurlijk niet ontbreken. Op deze website werd daar ook het meest naar gezocht. Voor mij reden genoeg om op zoek te gaan. Samen met het proefpanel, vereniging het Wijngenootschap hebben we gekozen voor de meest uitgesproken Valpolicella Ripasso. De keuze is hierbij gemaakt voor wijnhuis Pietro Zardini. Zijn Valpolicella Ripasso is voller dan gemiddeld door veel fruit en een krachtig kruidenpalet, samengevat; veel wijn. Daarbij beschikt Pietro Zardini over een unieke lijn aan wijnen genaamd Rosignol, die volledig in eigen stijl zijn en van hoge kwaliteit. Rosignol staat voor Nachtegaal in het Veronese dialect maar is ook een inheemse druif. Pietro’s vader, oom en grootvader werden beschouwd als zangmeesters van de Rosignol-druif.

Leonardo Zardini begon het wijnbedrijf in de 17de eeuw. Een aantal jaren geleden nam Pietro het wijnbedrijf over van zijn vader, Leone, waar hij trots zijn Amarone ’Riserva’ naar heeft vernoemd. Sinds 2000 draagt het wijnhuis deze naam, opgedragen aan zijn grootvader. Pietro is intussen de 5de generatie en was jarenlang adviseur van vele andere wijnmakers. Door de generaties heen is de kennis, ambacht en passie overgedragen en is een klein familiebedrijf uitgegroeid tot een wijnhuis waarbij oude en nieuwe technieken gecombineerd worden.

Pietro Zardini maakt Valpolicella wijnen op de klassieke, niet commerciële manier. Na het bottelen komen de wijnen niet gelijk op de markt, maar wachten rustig hun flesrijping af. Een specialiteit van Pietro is het houden in Amfora’s, potten van klei. De oorsprong van de kleipotten gaat meer dan 3000 jaar terug in Georgië (daar Qvevri geheten), waar de eerste wijnstokken werden verbouwd. Daarna werden ze over de hele wereld populair bij de Grieken en Romeinen die ze gebruikten als containers voor olijfolie, water en wijn. De kleipotten zijn gemaakt van lokaal water en aarde. Het geeft de wijn aardse tonen en versterkt de primaire aroma’s van de druif zonder finesse te verliezen. In de regio is Pietro uniek met deze methode van rijping.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Pietro Zardini.