HOME / Wijnhuizen / Tenuta Viglione

HOME / Wijnhuizen / Tenuta Viglione

TENUTA VIGLIONE

Het aanbod van Primitivo in Nederland neem toe. In Puglia waar de Primitivo-druif vandaan komt werd veel bulkwijn gemaakt. In het verleden was er veel massaproductie of de Primitivo werd gebruikt in blends. Nu is er meer aandacht voor kwaliteit en worden er uitstekende wijnen gemaakt van Primitivo. Een gewilde wijn die goed combineert bij de BBQ. Reden voor mij om op zoek te gaan naar een Primitivo en dat was niet eenvoudig. Veel wijnhuizen zijn reeds vertegenwoordigd in Nederland en bezitten in de Puglia een ruime hoeveelheid aan hectare wijngaarden. De keuze is niet reuze maar via een vriend uit het Wijngenootschap heb ik toch twee heerlijke wijnen kunnen selecteren van Tenuta Viglione. Via zijn familie in Puglia zijn dit de lokale aanraders.

Tenuta Viglione is een groot wijnhuis met 370 hectare wijngaarden. De wijnen die ik geselecteerd heb komen uit de heuvels van Murgia op een hoogte tussen de 300 en 500 meter. Het microklimaat is hier milder dan andere delen van Puglia waardoor de druiven minder zondoorstoofd zijn en de wijn meer zuur behoudt. Tenuta Viglione vindt zijn oorsprong in de oude landbouw- en wijntradities van de familie van Zullo. In 1937 plantte Giovanni Zullo Sr. zijn eerste wijngaard en vandaag de dag draagt Giovanni Zullo Jr. de wijntradities over aan zijn kinderen Raffaele en Antonisia.

Van Tenuta Viglione heb ik ook een wijn van de Falanghina-druif geselecteerd die in 2001 door Giovanni Zullo Jr. zelf is aangeplant. Door zijn uitgesproken aroma’s, die voor mij op die van de Viognier-druif lijken kon ik het niet laten om deze witte wijn te importeren.

Kijk hier voor de Nieuwe Wijnen van Tenuta Viglione.