Nieuwe Wijnen heeft een aantal wijnen die passen bij een zoet nagerecht. Dit zijn geen dessertwijnen maar wijnen die in smaakbeleving bij zoet te combineren zijn of juist passen door contrasterende kenmerken.
De instap Grüner Veltliner van Niki Windisch maar verwacht meer van deze wijn dan gemiddeld. Dit door een korte rijping op fijne droesem. Het is een fruitige wijn met een licht filmend mondgevoel en fris mineraal karakter. Een wijn waarmee je lekker naar het voorgerecht toewerkt of de hele avond tevreden mee bent.
Een oranje wijn die je zeker een kans moet geven. Dit is fris, fruitig en sappig in een samenstelling van druiven die met uitzondering van gewürztraminer gelijk is aan de vorige blend in de webshop. Dit is blend 16 met een lange smaakbeleving en een zoete kruidige afdronk. Gewoon heerlijk van borrel tot dessert!
Doet mij van de drie witte druiven het meest denken aan Riesling door de geur van bijenwas. De structuur van deze frisse plezierrijke wijn is strak en droog maar een zoetje als gedroogde abrikoos maakt het interessant. Afkomstig uit een coöperatie van 180 biologische wijnmakers. Eerlijk geproduceerd en de zevende witte blend van Pépin.
Jaargang 2022 is weer zoals de 2019 met een langdurige smaakbeleving. Frisheid en sappig fruit komen mooi samen en het mondgevoel is licht vettig. Deze wijn is gefermenteerd in Frans eiken met wilde gisten en is 9 maanden gerijpt op de droesem met maandelijkse battonage. Een geweldig glas! Voor wie graag de zoetere jaargang 2021 heeft kan je dit vermelden in het opmerkingenveld.
Wijnmaker Marcello noemt het de kleur van geluk, het is een oranje wijn. Bij deze wijn zegt dat meer over de stijl dan over kleur, die is namelijk amber. De wijn is intens geurig en sappig met rijp tropisch fruit en frisse tonen. De smaak en het mondgevoel hebben ook hartige en romige kenmerken met een zoutsensatie, heel verrassend en met een aromatische afdronk.
Meine gute, wat een bombastisch rijke smaak! De geur geeft het niet direct prijs maar alle kenmerken die houtopvoeding kan geven zijn in deze wijn aanwezig. Daarbij is de textuur creamy en heeft de wijnmaker voldoende zuur kunnen behouden, dit jaar licht crispy zelfs voor de balans in deze wijn. Als je van een volle Chardonnay houdt dan moet je dit ook eens proberen.
Niki Windisch heeft met deze Chardonnay een perfecte balans gevonden. Rijk aan aroma's door malolactische gisting in barriques met 25% nieuw hout. Gevolgd door een rijping van 1 jaar op de volledige droesem en nog eens 10 maanden op de fijne droesem. Een hele smaakvolle wijn maar niet ten koste van frisheid.
Slechts 2000 flessen worden geproduceerd van deze meer dan 100 jaar oude wijnstokken en sinds 2017 “single vine-yard” Rioja. Het is een elegante Rioja, daarmee bedoel ik dat kenmerken van houtopoeding zacht geïntegreerd zijn. De wijn is heel fruitig met een warme kruidigheid. Compleet en in harmonie. Het advies is om deze wijn goed te decanteren of langer te bewaren.
Een wijn met een opbouw uit lagen. Zacht en fruitig aromatisch, met veel rood fruit daarna rijp fruit en kenmerken van houtrijping. De volle smaak en het spannende zuurtje geven deze onbekende wijn een verrassende beleving.