Nieuwe Wijnen heeft een aantal wijnen die passen bij een zoet nagerecht. Dit zijn geen dessertwijnen maar wijnen die in smaakbeleving bij zoet te combineren zijn of juist passen door contrasterende kenmerken.
De instap Grüner Veltliner van Niki Windisch maar verwacht meer van deze wijn dan gemiddeld. Dit door een korte rijping op fijne droesem. Het is een fruitige wijn met een licht filmend mondgevoel en fris mineraal karakter. Een wijn waarmee je lekker naar het voorgerecht toewerkt of de hele avond tevreden mee bent.
Niki Windisch heeft met deze Chardonnay een perfecte balans gevonden. Rijk aan aroma's door malolactische gisting in barriques met 25% nieuw hout. Gevolgd door een rijping van 1 jaar op de volledige droesem en nog eens 10 maanden op de fijne droesem. Een hele smaakvolle wijn maar niet ten koste van frisheid.
Slechts 2000 flessen worden geproduceerd van deze meer dan 100 jaar oude wijnstokken en sinds 2017 “single vine-yard” Rioja. Het is een elegante Rioja, daarmee bedoel ik dat kenmerken van houtopoeding zacht geïntegreerd zijn. De wijn is heel fruitig met een warme kruidigheid. Compleet en in harmonie. Het advies is om deze wijn goed te decanteren of langer te bewaren.