Groente die worden gegrild hebben een ander mondgevoel en daarom past dat bij deze wijnen.
Een Spätburgunder die doet denken aan Pinot Noir uit de Côte de Nuits, Schoon, zuiver, met framboos en kers gevolgd door een rokerige ondertoon. Veel aroma's zijn te ontdekken in deze wijn die aangenaam en evenwichtig is. Het mondgevoel is soepel met naar de lange afdronk een pepertje.
Van de 10 geproefde houtgerijpte Chardonnay-wijnen de meest overweldigende. Hier krijg je absoluut veel energie in het glas, wat toch wel een verrassing is voor een wijn uit het hoger gelegen Rheinhessen. Alles is aanwezig voor de liefhebber van rijke boterige Chardonnay, maar de wijnmaker heeft ook een subtiel evenwicht gevonden.
Van de 10 geproefde houtgerijpte Chardonnay-wijnen als nummer 1 gekozen in prijs-kwaliteitsverhouding. Typische Bourgogne-stijl mede door de kalksteenbodem in Kallstadt. De beïnvloeding van zowel nieuw als gebruikte barriques is fijn opgenomen en in harmonie met frisse tonen.
Een wijn gerijpt in grote eikenhouten en oude vaten, dus secundaire aroma's zijn subtiel aanwezig in deze soepele wijn. De kenmerken zijn mooi in balans, denk aan rood fruit met een gedoseerde kruidigheid. Drinkt plezierig door weinig tannine en een fijne frisheid. Heeft naar de afdronk een mooie beklijving.
Oranje wijn of is het toch rosé? Interessant is het zeker! Gemaakt van de druif Xarel-lo Vermell. Het is een mutatie van de Xarel-lo, zijn schil is dikker en een latere oogst zorgt voor een licht rood gekleurde druif. De wijn is oranje gekleurd door de korte inweking en is aromatisch maar elegant, vriendelijk en makkelijk te drinken.
Fruitig en zonder poespas, makkelijk drinkbaar door de aangename structuur en milde frisheid. Is zacht met typische invloeden van de Merlot-druif waarbij het aroma van kers het meest uitgesproken is. Heeft voor 50% kort gerijpt op kastanjehouten vaten. De mix met Monastrell en Malavasia (een beetje wit) maakt het een echte plezierwijn!
Net als de kleur en geur heeft de smaak ook een hoge intensiteit met sappige en rijpe tonen. Dit is in balans met een mooie frisheid van jong rood fruit. Deze wijn wordt in twee stijlen gemaakt, op Frans en Amerikaans eiken. Deze wijn heeft een fijne toets van specerijen gekregen door rijping op Franse eiken vaten. Een elegant glas wijn die ook nog kan ontwikkelen.
Een meer dan aangename zomerwijn die stuivend exotisch is. De wijn heeft wat restzoet die fijn in balans is met mineraliteit en frisheid. Deze Scheurebe biedt veel fruit en drinkplezier. Het is de geheime tip binnen het assortiment van Potzinger.
Een originele samenstelling van blauwe druiven uit het zuiden van Frankrijk gecombineerd met de witte druif Muscat d'Alexandrie. Een toegankelijke rode natuurwijn waar de blauwe druiven zorgen voor een sappige en kruidige beleving en de witte Muscat voor een frisse en bloemige smaak. Dit is de zesde rode blend van Pépin.
Doet mij van de drie witte druiven het meest denken aan Riesling door de geur van bijenwas. De structuur van deze frisse plezierrijke wijn is strak en droog maar een zoetje als gedroogde abrikoos maakt het interessant. Afkomstig uit een coöperatie van 180 biologische wijnmakers. Eerlijk geproduceerd en de zevende witte blend van Pépin.
Een heerlijk typische Pinot Noir met een boerse en fruitige geur die je tegemoet komt. Staat op de kaart bij restaurants als huis- of openwijn. Afkomstig uit op de heuvel gelegen wijngaarden in Altenburg, tegen de Premier Cru wijngaarden aan. Met een fijne aanzet in de mond is het een wijn die zowel gestructureerd als harmonieus is.
Het beste van twee werelden, rosé met een bubbel. Deze brut is frisfruitig met een fijne mousse, droog maar met een klein zoetje. De tweede gisting op fles zorgt voor complexiteit met tonen van hazelnoot en brioche. Het zal je zeker niet vervelen!
Een intense wijn, dat maakt de volle kleur en geur al duidelijk. Je verwacht een stevige wijn maar de tannines zijn mild. Heerlijk zacht mondgevoel met een scherpte van kruidigheid die warme tonen geeft. Zeer compleet en krijgt 18 maanden flesrijping op het Château om het geheel in harmonie te brengen. Staat tussen de 100 beste wijnen van het Perswijn wijnconcours 2022.
Veel wijn en een prachtige ontdekking om van te watertanden. Intensiteit van de geur en smaak is hoog door de vele fruitaroma's en kruidige tonen van houtopvoeding. Daarbij is de wijn levendig door frisse zuren en mineraliteit. Een gastronomische wijn die je moet proberen.
Dit is een wijn die heel smaakvol en sappig is door tropisch en gedroogd fruit. De zoetheid is in balans met voldoende zuren en een warme kruidigheid. De wijn is gemaakt van de druif Pedro Ximénez, bekend van de Sherry. Maar dan in de uitvoering van een droge witte wijn met een aanhoudende afdronk. Derde plaats Wijnconcours Spanje van Perswijn.
Een prachtige blend van Markus Schneider. 2021 is een blend van 68% Merlot, 26% Cabernet Sauvignon en 6% Cabernet Franc. In tegenstelling tot jaargang 2017 waar Cabernet Franc de hoofdrol had is dat nu Merlot. De geur is vol en de smaak maakt de verwachting van een mooie Bordeaux blend waar! De smaak is jamachtig fris met rood fruit, gevolgd door rijpe tonen van pruim en een speelse rokerige kruidigheid.
LICHT & FRUITIG
2019 | Duitsland | Rheinhessen
Ch. W. Bernhard Hackenheimer Kirchberg Spätburgunder Trocken
Een elegante rode wijn met typische kenmerken van Spätburgunder als rode vruchten en aardse, kruidige tonen. Smaakvol en fris wanneer deze licht gekoeld is. Een zeer complete wijn.
Binnen de kloostermuren uit de tuin van Jesuitenhof komt deze complexe Spätburgunder. Het microklimaat in de tuin heeft de druiven goed beïnvloed. Door een uitstekende rijping en de verkregen houtopvoeding zijn intense aroma's ontstaan. Het fruit in deze wijn is smaakvol en daaromheen zijn specerijen elegant aanwezig. De afdronk is heerlijk lang.